Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Kοινωνικής Εργασίας

Διοίκηση

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Διευθυντής Μεταπτυχιακού

Ο Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Επιστήμες της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε κρατική υποτροφία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του. Εργάστηκε για τρία, περίπου, χρόνια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και από το 2006 υπηρετεί στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι συγγραφέας 80 και πλέον επιστημονικών εργασιών, δημοσιευμένων κυρίως σε έγκυρα διεθνή περιοδικά. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΓΣΨ), σχολικής συμβουλευτικής (με έμφαση στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ψυχοεκπαιδευτικών ομαδικών προγραμμάτων) και γνωστικο-συναισθηματικών δυσκολιών σε παιδιά και νέους. Το ερευνητικό του έργο έχει τύχει αναφοράς από πολλούς επιφανείς θεωρητικούς και ερευνητές της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας διεθνώς (π.χ., Aaron T. Beck, Adrian Wells, Paul Salkovskis, David Clark, κ.ά.).

ΔΡΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Αναπληρωτής Διευθυντής Μεταπτυχιακού

dritsas-ioannis

Δρ. ΔΡΙΤΣΑΣ Χ. ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΝΕΑΝΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

 • Ισοτιμία με Πτυχίο Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Αθήνα
 • Πτυχίο ΑΤΕΙ Αθηνών, Κοινωνική Εργασία
 • Diploma στην Κοινωνική Πολιτική, Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, Ηνωμένο Βασίλειο, 1985
 • Masters στην Κοινωνική Εργασία, Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, Ηνωμένο Βασίλειο, 1987
 • Διδακτορικό (PHD) στην Κοινωνική Εργασία, Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, Ηνωμένο Βασίλειο, 1994
 • Δίπλωμα διετές στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία κατά Rogers, Αθήνα, 2000
 • Δίπλωμα διετές στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία, Πάτρα, 2002
 • Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος, 1990
 • Υπότροφος του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, Ηνωμένο Βασίλειο, 1986

ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

 • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην Αθήνα
 • ΟΚΑΝΑ Υπεύθυνος του Προγράμματος 1031
 • Επιστημονικός Συνεργάτης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Κοινωνικής διοίκησης .
 • Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Αθηνών (ΚΕΘΕΑ, Πολλαπλή Παρέμβαση)
 • ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας
 • ΤΕΙ Πάτρας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ

 • Dritsas I., Theodoratou M.(2017). Findings from a large-scale empirical research on substance abuse prevention in Greece. Global Journal of Addiction & Rehabilitation Medicine (ISSN: 2573-2447).
 • Dritsas I., Theodoratou M., Margaris I., Christodoulidis S., Valsami O.(2016). An empirical study of the working conditions in the drug prevention centers of Attika, Greece: New prospects and possibilities in an era of uncertainty. European Psychiatry 33, S479.
 • Δρίτσας Ι., Δημόπουλος Β., Γροσδάνη Χ.(2010). “Τα βιντεοπαιγνίδια ως παράγοντας ενεργοποίησης της παιδικής βίας”. Στο Οικογένεια και νέες μορφές γονεϊκότητας. (επιμέλεια Νίκος Παπαχριστόπουλος, Κυριακή Σαμαρτζή), Opportuna,
 • Δρίτσας Ι. (2008). Συμβουλευτική παρηγορητική πένθους: Μένοντας μαζί μέχρι το τέλος. Στο Όψεις του πολιτιστικού φαινομένου. Επιστημολογικές προσεγγίσεις του θανάτου και της ζωής (επιμέλεια Mαγριπλής Δημήτριος), Σταμούλη, Θεσσαλονίκη.
 • Δρίτσας Ι., Καλπίνη Χ., Βαλσάμη Ο. (2009). Σχολική επιθετικότητα και η επανορθωτική προσέγγιση. Στο Η Οικογένεια και το σχολείο (επιμέλεια ΣΕΚΕ), Αppleprint, Αθήνα.
 • Βλάχος Ι, Σταύρου Θ, Δρίτσας Ι, (2006). Η Ομάδα για το Αλκόλ Ν. Αχαίας : Οι Στόχοι και οι Δράσεις της. ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗς, 93, 2006
 • Δρίτσας Ι. Δουλεύοντας Θεραπευτικά με Ομάδες : Θεωρία και Πράξη. Υπό δημοσίευση Τόμος, 2020
 • Δρίτσας Ιωάννης, Προς μια ολιστική προσέγγιση στην Κλινική θεραπεία της παραβατικής συμπεριφοράς, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, 2004
 • Δρίτσας Ιωάννης, Φέρνοντας σε επαφή θύματα και θύτες: νέες προοπτικές για το Σύστημα Δικαιοσύνης ανηλίκων μέσα από τα μονοπάτια του παρελθόντος. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, 2003.
 • Dritsas Ioannis, Vlaxos Ioannis, Hudolin’s Approach and the mutual help movement. 10 International Conference for rehabilitation and the policy on drug abuse. Διεθνής Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων και ΚΕΘΕΑ, Κρήτη

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Ιδρυτικό Στέλεχος στο Πρόγραμμα ΚΛΙΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ. Το πρόγραμμα είναι μη κερδοσκοπικό και υποστηρίζεται οικονομικά από το ίδρυμα Στ. Νιάρχος.

Ιδρυτικό Στέλεχος στο Πρόγραμμα « Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ HUDOLIN ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ» στην Πάτρα.

Στέλεχος στο Πρόγραμμα VICTIM SUPPORT SERVICES OF NORTH WALES, UNITED KINGDOM, 1993. Ένα καινοτόμο Πρόγραμμα υποστήριξης θυμάτων του ποινικού δικαίου στην Ουαλία.

ΚΑΜΑΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής

kamarianos

Ο Ιωάννης Καμαριανός είναι Αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας της Σχολικής Τάξης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 1991 έλαβε διδακτορική Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το 1996 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διδάσκει επί 16 χρόνια στην Ανώτατη Εκπαίδευση τα αντικείμενα της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και του Σχολείου, της Κοινωνιολογίας και της Κοινωνιολογικής Θεωρίας, της Κοινωνικοποίησης και της Κοινωνιολογίας των Νέων Τεχνολογιών. Από το 1989 ως σήμερα είναι μέλος της ομάδας έκδοσης της επιστημονικής επιθεώρησης Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, Ακόμη, διετέλεσε ερευνητικός και επιστημονικός συνεργάτης στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας, ενώ έχει διδάξει και στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Κύπρου, Βιέννης και Σάλτσμπουργκ. Είναι τέλος συγγραφέας του βιβλίων (ενδεικτικά) : —.Εκπαίδευση, εξουσία και ΜΜΕ, Αθήνα, Gutenberg, 2002. Το βιβλίο είναι ενταγμένο στη σειρά: Βιβλιοθήκη Κοινωνικής Επιστήμης & Κοινωνικής Πολιτικής. Επιστημονικός Σύμβουλος Καθ. Δ. Γ. Τσαούσης. Δ. Κακανά, Ι. Καμαριανός, Π. Μεταλλίδου, Κ. Μπότσογλου, Οι επιδράσεις που ασκούν τα Μ.Μ.Ε. στην πληροφόρηση-διαμόρφωση των επαγγελματικών επιλογών των νέων, Αθήνα, Κυριακίδης, 2008. Balias St.,  Kamarianos Ι.,. Kyprianos P. and Stamelos G. University Economy and Democracy: transformations and challenges. The case of Greece.   Lambert Academic Publishing, 2016.

ΔΗΜΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής

idimakos

Ο Γιάννης Δημάκος είναι Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι η Σχολική Ψυχολογία με έμφαση στην Ψυχολογία της Γραπτής Γλώσσας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών στα σχολεία και στη μελέτη της γραπτής έκφρασης μαθητών σχολικής ηλικίας.

ΔΙΑΚΟΓΙΩΡΓΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής

Η Κλεοπάτρα Διακογιώργη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τομέα Ψυχολογίας του ΤΕΠΕΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών. Το γνωστικό της αντικείμενο είναι η  Αναπτυξιακή Ψυχολογία με έμφαση στην ανάπτυξη και στην επεξεργασία της γλώσσας